Film: Kris van Veen. Foto's: Joris Buijs, Kees Spruijt.
wetenschapsprogramma's
evenementen | educatieve programma's | advies
Hoe zijn gletsjers ontstaan? Welke taal spraken Neanderthalers? Hadden dinosauriërs veren? En hoe groot is het heelal eigenlijk? We leven in een wereld boordevol schijnbaar normale én overduidelijk vreemde dingen. Meer dan genoeg dus om heel nieuwsgierig van te worden en vragen over te stellen. STOOM producties werkt graag samen met musea en wetenschappers en heeft ruime ervaring opgebouwd in verschillende wetenschapsprojecten:
meet the professor
Op 30 maart 2016 stappen 100 hoogleraren op de fiets om bij 100 basisscholen te vertellen over hun onderzoek.
Vanaf november kunnen deelnemende klassen aan de slag met het achterhalen van de identiteit van hun mystery professor in een spannende quest.
Leer meer over de Universiteit en het onderzoek dat daar gedaan wordt tijdens Meet the professor!
STOOM producties bedacht het concept i.s.m. het Wetenschapsknooppunt en begeleidt de uitvoering als adviseur en creatieve sparringpartner.
Het thema van de Kinderboekenweek 2015 was 'Raar maar waar: natuur, wetenschap en techniek'. Op de laatste dag van de Kinderboekenweek hadden kinderen gratis toegang tot 22 wetenschapsmusea.
STOOM producties werkte samen met CPNB aan de promotie van deze actie, verzorgde landelijke communicatie en begeleidde deelnemende musea bij hun eigen uitingen.
Vragen stellen is een kunst. Want welke vraag je stelt en hóe je die stelt, heeft grote invloed op het antwoord dat je vindt.
Tijdens een pilot in het kader van wetenschaps-wijsheid in het Universiteitsmuseum konden bezoekers oefenen met vragen stellen. In de tentoonstelling Tot op het bot is een vragenlab ingericht. Hier worden zij door filosoof Bas Haring, expert vragensteller, uitgedaagd tot vragerigheid.
STOOM producties begeleidde de laatste fase van de productie namens de VSC, het netwerk voor wetenschapsmusea en science centra.
Ieder eerste weekend van oktober is het Weekend van de Wetenschap! Dan duiken onderzoekers op bij wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland, vol goede verhalen over dna, geluk, beestjes, expedities, dinosauriërs, muziek, het klimaat - en nog veel meer.
Oppoppende wetenschappers waren onder meer: Bas Haring, Govert Schilling, Stine Jensen, Ionica Smeets, Herman Pleij en Dick Swaab.
STOOM producties is verantwoordelijk voor de matching van musea en wetenschappers en verzorgt de wervende teksten voor de website.
Worden dieren verliefd? Welke taal spraken oermensen? Hoe kraak je een computercode? Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2013 bezochten wetenschappers en Klokhuispresentatoren zeven wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland.
STOOM producties was verantwoordelijk voor de matching van wetenschappers, presentatoren en musea en begeleidde de deelnemers in de communicatie van het evenement.
Wetenschappers en vakspecialisten beantwoorden de vragen van nieuwsgierige kinderen bij musea in heel Nederland! Twee keer per jaar vinden collegereeksen plaats over natuur, cultuur, wetenschap, kunst, techniek en geschiedenis. Per jaar nemen ca. 60 musea en 3500 kinderen deel.
STOOM producties is als projectleider verantwoordelijk voor de vernieuwing van het concept MJU.
"Maret is een plezier om mee te werken. Ze is snel, slim en weet wat ze doet. Ze kent de cultuurwereld goed en weet wat kan en wat niet kan. Ik had al snel door dat ze heel goed werk aflevert, continue meedenkt en niets over het hoofd ziet. Daarbij is ze creatief, zorgvuldig en heel prettig om mee te overleggen."
Marjelle van Hoorn Netwerkmanager van de VSC, het netwerk voor wetenschapsmusea en science centra
"Maret is een creatieve, doortastende en efficiënte projectmanager die aan een half woord genoeg heeft om tot resultaat te komen. Ze communiceert helder en heeft een feilloos gevoel voor de balans tussen zelfstandigheid en noodzakelijke afstemming. Plezierig en proactief – steeds met ideeën voor verrijking van het programma en het werven van nieuwe fondsen."
Marja van der Putten, bestuurslid MuseumJeugdUniversiteit